25 KVADRAT

a Blast Arkitekter

Bland molnen är ett Attefallshus som är publicerat i boken 25 kvm på Max Ströms förlag. Vi har undersökt hur denna nya typ av bostad kan byggas på en villatomt samtidigt som den privata sfären bibehålls både för villaägaren och hyresgästen.

a Blast Aattefalls hus är uppbyggt som en minivilla med nio rum där det finns hall, kök, matsal, vardagsrum, bibliotek, ett generöst badrum, stor garderob samt sovrum och en liten trädgård. Den mer privata delen med sovrum, garderob och badrum går att stänga igen med skjutdörrar och de andra rummen avgränsas med hyllor och gardiner samtidigt som de kan öppnas upp och gå in i varandra. Man kan röra sig fritt från rum till rum i rundgång eller ta en genväg över gården.  Vårt hus har en helt sluten yttre mur mot trädgården och grannar och öppnar sig istället uppåt mot himlen och inåt mot en liten innergård. Varje rum är ovanbelyst via lanterniner där molnen speglas i de blankmålade takkupolernas insida.

Den yttre muren kan utnyttjas på olika sätt genom att kläs och kamoufleras efter önskemål med till exempel en spaljé, ett vindskydd att ställa utemöblerna mot eller med buskplanteringar som kan inkorporeras i avgränsningen mot grannen.

 

a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter a Blast Arkitekter
Mer information kring regler kring friggebodar kan ni läsa på Boverkets hemsida och så klart är ni välkomna att kontakta oss med alla frågor.